niedziela, 25 marca 2018

teoria

Łosoś łowionych jest przez Norwegów (ten sprzedawany w Polsce). A hodowlany jest z Hiszpanii. Hodowlany nie jest bardziej narażony na wpływ środowiska, niż łowiony. Karmiony też może być równie - ceny łososia hodowlanego mogą być wyższe, niż łowione go. Autor jest nierzetelny, bo lubi Norwegów, a nie lubi Hiszpanów. Ciekawe, czemu... Ja mam pewną teorie :). Chcecie jeść bezpieczne jedzenie? Da się. Nie polujcie na promocję, czytajcie o producentach. Trudne, czasochłonne, kos,równe, ale da się. Tak robią Francuzi, którzy chcą wiedzieć nawet, gdzie rosła i h marchew - dlatego francuska jest 3 razy droższa od polskiej i... lepiej się sprzedaje, bo nam nie ufają. Ale trzeba pamiętać, że Francuzi wydają na jedzenie większą część dochodu niż Polacy i dwa razy więcej, niż Amerykanie. Jak się porówna zarobki, to wyjdzie, że płacą pięć razy więcej za jedzenie, niż my. Nikt i nic na razie nie zmieni w hodowli tej trucizny, albowiem lobby hodowli ryb po cichu działające w strukturach Unii jest bardzo silne.Można nawet przypuszczać ,że ze swych bardzo potężnych dochodów opłaca decydentów skoro dzieje się tak jak się dzieje mimo poważnych sygnałów kierowanych do konkretnych komisji. Jedno pytanie. Czy kurczaki, świnie i krowy jemy te które żyją na wolności czy z hodowli?
Pomimo wad ryb z hodowli i tak są one o wiele zdrowsze niż wymienione mięso innych zwierząt. Poza tym proszę poczytać o śladzie węglowym jaki pozostaje przy produkcji poszczególnych gatunków mięs. Jesteś tym co jesz i tak się czujesz. Dobra dieta to naturalny rozsądny sposób żywienia. Przeczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, tam sporo informacji, które diety są niezdrowe i dlaczego, jakie spustoszenie sieją w organizmie, ale przede wszystkim dowiesz się jak jeść i ćwiczyć, by zrzucać kilogramy i być zdrowym. Warto coś zrobić dla siebie, ja mam już dychę mniej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz